David Westlund avslutar karriären
Publicerad: 2023-03-09
Imorgon avrundar vi vår första säsong i HockeyAllsvenskan när vi tar emot anrika Djurgårdens IF i Östersund Arena, i grundseriens 52:a och sista omgång. Samtidigt tar David Westlund på sig ÖIK-tröjan för den 236:e och sista gången.

David föddes i Östersund och växte faktiskt upp i samma radhus som hans nuvarande huvudtränare Kjell-Åke "Kjella" Andersson numera bor i. Någon ishockey blev det däremot inte i ÖIK på ett tag. Karriären började istället i IK Sätra och juniortiden spenderades sedan i Brynäs IF, där han gjorde sina första seniormatcher som 18-åring. Sejourer i Karlskrona HK, Timrå IK och Valbo HC följdes av en återkomst till Jämtland 2018, då ÖIK-tröjan togs på för första gången. Fem säsonger har sedan dess passerat och backgeneralen har under den tiden varit en viktig kugge i ÖIK:s trupp. Med sitt ledarskap, stora spelsätt och en stark poängproduktion från blålinjen blev David snabbt en publikfavorit och bokstäverna "C" och "A" har sytts fast på hans matchställ flertalet gånger.

Det de allra flesta av oss ÖIK:are minns David tydligast för är dock ett väldigt specifikt skott under den historiska kvällen i Liljas Arena i Nybro, när vi tog klivet upp till Sveriges näst högsta serie. Ställningen var 2-2 sent i den tredje perioden och tre poäng innebar ett efterlängtad kontrakt till HockeyAllsvenskan för kommande säsong. Med tröjnumret 4 vänt mot det tomma Nybro-målet på andra sidan isen får han tag på pucken bakom egen förlängd mållinje, när ungefär fem sekunder återstår av ordinarie speltid. Utan att hinna titta upp eller sikta in sig vänder han sig snabbt om och skickar iväg ett försök. När pucken sedan hittar in mellan målstolparna 60 meter bort står matchuret på 19:59 och Östersunds IK är därmed klara för spel i HockeyAllsvenskan. Kaptenen stormas av övriga vitklädda och resten kan ni själva.

Imorgon gör David Westlund entré i Östersund Arena för sista gången. Han gör det med ett "C" på bröstet och med vetskapen om att han inte bara på ett Disney-värdigt sätt sköt skottet som tog upp klubben han nu har spenderat sex år i till Sveriges näst högsta serie, utan också att han tillsammans med sina lagkamrater har säkrat ett nytt kontrakt i ligan till nästa säsong.

Tack David, för dina insatser i den gröngula tröjan och för allt du har gjort för vår förening!

Vi från ÖIK vill önska dig ett stort lycka till i framtiden och hoppas att vi ses framöver i Östersund Arena!

Östersunds IK Charlie Andersson