Rune Ebenhards minnesstipendium

Vi har så mycket att tacka Rune för: alla år som ledare, som ansvarig och inte minst som supporter. Rune var alltid där och hejade fram sitt älskade ÖIK. Tack för allt Rune.

Stipendiet skall utdelas årligen under 10 år vart annat år till tjej/kvinna och vart annat år till pojke/man. Första utdelning under 2021, till en ledare, spelare eller funktionär, som ideellt varit verksamma inom klubben och gjort särskilt uppmärksammad insats. Stipendiet skall kompletteras med en penningsumma vars storlek styrelsen beslutar. Styrelsen beslutar när utmärkelsen skall utdelas och bör anpassas till lämpligt tillfälle beroende på vem som får stipendiet och inom vilket område som den verkar.

Ansökan om kandidater till stipendiet lämnas in till styrelsen senast 25 februari varje år för beslut.

Pengarna skall tas från de medel som skapats i samband med Runes begravning och ytterligare medel som tillkommit.

Hedra Runes minne

Vill du skänka en gåva för att hedra Runes minne kan du swisha valfritt belopp till: 123 657 10 38 och märk betalningen med “stipendium Rune Ebenhard”

Minnesord – Rune Ebenhard 89 år

Östersunds IK:s legendariske ledare Rune Ebenhard har avlidit i en ålder av 89 år.

Rune Ebenhard var fullständigt unik som ledare och person. Var med och grundade ÖIK 1965 och har sedan följt föreningen med hela sitt hjärta, ja man kan säga med lidelse under alla år. Få har haft så många uppgifter inom ÖIK som Rune – ungdomsledare, styrelseledamot, ordförande, medverkan i Klubbladet och ÖIK-Nytt, dokumenterare av ÖIK:s historia och drivande vid ÖIK:s 50-årsjubileum – och inte minst som eldsjäl.

Även om hans alla uppdrag är imponerande var det ändå hans unika personlighet som gett oss våra starkaste minnen.  Den aldrig sinande humorn, alltid nära till utspel och hans utmanande  sarkasmer. En person på den nivån måste alltid hanteras med varsamhet och med känsla, speciellt vid ÖIK:s matcher där han lätt blev irriterad och kunde kasta ur sig exakt hur det skulle sluta… Rune – han visste han.

Även om ishockeyn var nummer ett under många år är det få som vet att Rune var mycket duktig handbollsmålvakt, ”Mål-Johan”, på 1950-talet och fick 1951 priset som länets bäste handbollsspelare. Rune introducerade även basketsporten i Östersund 1951. Först 1957 kom ishockeyn in i Runes liv – som han sedan kom att bli trogen livet ut.

Via IFK Östersund som med Boston kom att bilda Östersunds IK 1965 var Rune med i dess första styrelse 1966 och var fort en ofta sedd ungdomsledare på Fyrvalla där han vistades nästan varje vardagskväll och helgerna. Han brann verkligen för ungdomarna. Med stolthet kunde han visa upp statistik över ungdomarnas internserier, resultat, tabeller och skytteligor. Allt noggrant redovisat och bevarat.

Rune Ebenhard förkroppsligade den ideella idrottsledaren och föreningen han älskade – och kunde ilskna till på. Alltid med stor glöd, osjälviskhet, kunskap och lidelse under hans 55 år i klubben. Rune var en stor ledare som föreningen vill komma ihåg med ett eget stipendium som skall delas ut årligen till ledare, spelare eller funktionär som varit ideellt verksam inom klubben och gjort uppmärksammad insats – helt i Runes anda.

Nu hyllar vi en stor ledare som lämnar ett stort tomrum efter sig och i stor saknad för familjen, för oss i ÖIK och övrigt idrottsliv.

För Östersunds IK genom vännerna Tord Wickzell, Börje Olsson och Janne Dahlgren, år 2020

Huvudsponsorer ÖIK
Guldsponsorer ÖIK